Neurodiversiteit op de werkvloer

neurodiversiteit specialisatie als coach

 

Neurodiversiteit vóór je laten werken; jezelf kennen en weten wat je nodig hebt om op je best te zijn.

Zodat we de talenten en voordelen van neurodiversiteit benutten en de bijkomende uitdagingen ondersteunen.

Bedrijven, die juist nú slagvaardiger en vernieuwender moeten zijn dan de concurrentie, zien de kracht van een neurodiverse bezetting: de veelzijdige en unieke talenten met originele invalshoeken en nieuwe ideeën. Ze maken er werk van om die verschillende kwaliteiten en denkstijlen in te huren en zien de noodzaak van passende ondersteuning voor deze collega’s.

Tegen neurodiverse mensen wil ik zeggen: Neurodiversiteit is een paraplubegrip om mensen met een brein en denkstijl die nét iets anders werken dan de norm, te beschrijven. Mensen met grote talenten op bepaalde gebieden en minder effectief op andere.

herken je bij jezelf (de kracht van) je unieke talenten?

Die vind je op gebieden als: Ruimtelijk inzicht, Probleemoplossend vermogen, Creatieve en vernieuwende inzichten, Charisma en flair met mensen.

Maar misschien herken je nog meer de periodes van chronische stress of momenten dat het je teveel wordt, waardoor jij – met je unieke talenten- niet tot je recht komt?

Heb je moeite met een van de volgende dingen: je aandacht er consequent bij houden, organisatie en/of time-management, communicatie in allerlei vormen: van lezen, het tot je nemen van gesproken informatie of het verwoorden van je gedachten, het onderhouden van relaties, doorzien van het ‘spel’ dat mensen spelen, een vaag of mistig hoofd (brain fog), energie dips

Geven collega’s je feedback zoals: chaotisch of ongestructureerd werken, gebrek aan aandacht of verstrooidheid, e uitgesproken ideeën, starheid of rigiditeit, je té emotioneel of té gevoelig gedragen, traag, lui of misschien té snel, achteloos of ongrijpbaar, breedsprakig, niet to-the-point komen, te laat voor afspraken of onafgeronde taken

Wellicht word je beïnvloed door een verhoogde gevoeligheid, bijvoorbeeld voor de stemming van anderen of je omgeving?

Of misschien, is je grootste worsteling met: spanning, onrust en/of depressie, slapeloosheid, uitputting, schaamte of gebrek aan zelfvertrouwen

…allemaal veroorzaakt doordat je niet weet hoe anders jij functioneert dan de neurotypische mensen om je heen, en geen zicht hebt op wat jij eigenlijk nodig hebt om op je best te zijn.

Neurodivergente talenten zijn ‘spiky’ en onlosmakelijk verbonden met uitdagingen in het dagelijks leven. Te vaak staan deze kwaliteiten door chronische stress onder druk.

Hier vindt je de juíste support, de steun die je nodig hebt om je neurodiversiteit vóór je te laten werken. Ik biedt je hulp in het omgaan met de symptomen van stress en jouw obstakels te beheersen zodat je je natuurlijke talenten en kwaliteiten ontdekt -of beter leert kennen- en verder ontwikkelt. Zoals bijvoorbeeld: je creativiteit – in verschillende hoedanigheden, een ‘out of the box’ denkstijl, een probleem-oplossend brein, snelle en briljante data verwerking, big picture thinking, grote gevoeligheid, enorme drive en tomeloze energie voor de dingen die je interesseren

Door mijn ervaring met Neurodivergentie, weet ik maar al te goed hoe subtiel en gevarieerd de uitingen van Neurodiversiteit zijn. Ik neem al mijn praktische ervaring mee van het leven en werk met mensen door de jaren heen. Ik ken het verschil dat ik kan maken in de levens van neurodiverse mensen als ze kalmeren, meer georganiseerd raken, zich meer gefocust voelen, zich minder zorgen maken en beter slapen.

Gepost op 11.01.2024