De cirkel- zó verstrikt

Als een boa constrictor wikkelde het verhaal zich in de loop van het boek om mijn nek, strakker en steeds strakker. Al lezende, verstrikt geraakt in het boek,  realiseer ik me weer hoe nieuw die snelle, vluchtige wereld van de nieuwe media nog is, in vergelijking tot de fysieke wereld waarin we al eeuwen leven. Hoe onervaren we nog zijn, hoe veel nog te ontdekken.Hoe moeilijk ook te kiezen en onze eigen weg erin te vinden.

De cirkel is een verhaal over hoe een jonge vrouw, een meisje nog, verstrikt raakt in de filosofie van het bedrijf waar ze gaat werken: alles wat gebeurd moet openbaar zijn. Ze raakt volkomen blind voor de realiteit in de echte wereld. Ze wordt opgeslokt en geleefd door sociale media; haar níeuwe realiteit.

Wij zijn aan het leren en ervaren hoe we met sociale media willen leven; hóe we willen sturen en ons leven daarmee in willen richten. En wíe we daarin willen zijn. Daar zelf een weg in vinden; voorkomen dat we in een vicieuze cirkel vast komen te zitten. Dat is wat we nu moeten doen. Zelf, elke dag in ons dagelijks leven, maar ook als maatschappij.

Geschreven door Dave Eggers. “Eigenlijk een absolute must”, zei NRC. En daar ben ik het he-le-maal mee eens. Het verhaal bleef in mijn hoofd nog een hele tijd nagalmen. Kreten als “privacy is diefstal”, “geheimen zijn leugens” en “sharing is caring” zorgden daarvoor. Zoals in NRC stond: “ wie iets wil leren over hoe een facebook-achtig mediabedrijf het leven van de hedendaagse moderne mens beinvloedt, moet deze Google-Facebook-Twitter pastiche lezen”.

Gepost op 05.02.2015